12345
2013. november 22.
Lejárt jóslat - Kásás Maszat műhelyfoglalkozása
A személyes indíttatásból eredő közügyekkel való foglalkozás eljöveteléről
A kevéssé ismert és rejtélyes "73-as pentelei jóslat" illegálisan, kézi technológiával sokszorosított röplapok formájában materializálódott . A lap lényegében egyetlen grafikát tartalmazott, melynek kvalitása amatőr művész keze-munkájára utal, noha a rossznyelvűek szerint az Uitz terem alatt működő rajzkörök műhelyéből került ki valamikor 1973-74 telén. 
Kutatók szerint a grafika egy 1989 decemberében bekövetkezett - igen tanulságos - esetet vetített előre: Egy végzős gimnazista éjszakai mulatozásból hazafele tartva az iskolában szerzett sérelmei megtorlásaként rutinos karate rúgással a talapzatról lerúgta az intézmény akkori névadójának a bejárat mellett 1973. november 22-én  felállított mellszobrát. Az elkövető kiléte sosem került nyilvánosságra, így a szobordöntés a korabeli kontextus hatására, közvetlenül a rendszerváltás után, de még az első választások előtt, egyértelműen politikai akcióként értelmeződött a médiában és a közbeszédben egyaránt. Így ez a spontán- és magán-akció vélhetően felgyorsította a gimnázium nevének amúgy is napirenden lévő megváltoztatását. 

Az Éjszakai átszálló keretei között megtartandó műhelyfoglalkozásunkon megkíséreljük rekonstruálni a jóslat megjelenésének és terjesztésének körülményeit az eredeti nyomódúc hiteles másolatának bevetésével. Az autentikus hangulat megidézéséért a kötelező sorban-állás felel, melyet korabeli álláshirdetések közzétételével fűszerezünk.

 

Kásás Maszat

főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj